Tio saker att tänka på när du köper hus

Att köpa hus kan vara en både nervpirrande och lustfylld process. Ju noggrannare man är med detaljerna, desto större är chansen att göra en bra affär. Här är tio saker att tänka på.

1. Hitta rätt hus. Sök ditt drömställe. För de flesta är husköpet den största affären i deras liv. Fråga dig hur ditt boende ska vara, när det är som bäst? Sök tills du och din familj känner: det här passar oss och här vill vi bo länge.

2. Koll på ekonomin. Gör en bedömning av din ekonomi. Har du koll på inkomster och utgifter? Hur realistiskt kan du förutse din inkomstnivå under de kommande åren? Är det svårt att överblicka ekonomin, gör jämförelser med andra eller sök råd av någon ekonomiskt sakkunnig.

    På sbab.se kan du enkelt göra en bolånekalkyl utifrån just dina förutsättningar. I kalkylen kan du sammanställa låne- och boendekostnader.

Räkna ut din månadskostnad

Tänk på att vissa kostnader tillkommer förutom köpeskillingen, bland annat för lagfart, pantbrev, besiktning, flyttning och eventuella reparationer.

    I boendekostnaderna behöver du räkna med fastighetsskatten, eventuell tomträttsavgäld och kostnader för värme, vatten, el, sophämtning, årsavgift till eventuell samfällighet, underhåll och så vidare.

    På sbab.se kan du läsa våra experters prognoser om konjunktur- och ränteutveckling. Du hittar också ett urval från vad media skriver om räntorna.
Analyser från våra experter
Media om räntorna

3. Annonser och visning. Lär dig tyda kodorden när hus beskrivs. Du kan inte veta vad sjöutsikt eller renoveringsobjekt verkligen innebär, förrän du ser huset på plats. Klicka här om du vill kolla några vanliga exempel i husannonser.
Charmfull villa eller vanskött kåk?

Var aktiv när huset visas. Be mäklaren redovisa driftskostnaderna. Fråga om dagis, skolor, fritidsområden med mera finns i området. Beskriv dina önskemål för mäklaren – kanske får du då förslag om ett ännu bättre hus. Finns intresset kvar efter visningen, be om att få se huset en gång till, för att se om förstaintrycket och din känsla för huset finns kvar.

4. Säljarens och mäklarens roller. Säljaren är skyldig att informera köparen om allvarliga fel på huset (s k upplysningsplikt). Upptäcks dolda fel i efterhand, kan säljaren hållas ansvarig för dem, om felet funnits vid köpet och det inte kunnat upptäckas vid en noggrann besiktning. Önskar säljaren friskrivning för dolda fel i kontraktet, be om motivering och begär juridisk hjälp vid kontraktsformuleringen.

    Mäklaren är skyldig att ge en beskrivning av huset med uppgift om lån, räntor, driftskostnader, bostadsyta med mera (objektbeskrivning). Mäklaren måste informera köparen om att denne är skyldig att själv undersöka huset och måste även presentera kostnadskalkyl för boendet i huset.

5. Köparens roll. Som köpare bör du kontrollera mäklarens uppgifter. Kommunen kan informera om den gällande stadsplanen för området, tingsrätten och fastighetsbildningsmyndigheten om eventuella servitut för fastigheten.

    Grundläggande är köparens skyldighet att kontrollera huset före köpet. Kravet är högre på köparen än säljaren och för äldre hus bedöms undersökningsplikten vara mer omfattande än för nybyggda. Att huset beskrivs som varudeklarerat eller konditionstestat påverkar inte köparens ansvar. Förbiser du fel, som borde ha upptäckts vid en noggrann besiktning, har du svårt att få ersättning i efterhand.

    Du kan fråga säljaren om villans eventuella fel och brister, t ex rörande el, fukt, radonhalt, ventilation, och föreslå att svaren skrivs in i kontraktet.

6. Anlita besiktningsman. Anlita besiktningsman för huskontrollen. Be om så kallad jordabalksbesiktning. Följ med under själva besiktningen, ställ frågor och se hur protokollet skrivs. Envishet lönar sig – sluta inte fråga, förrän du förstår svaret. Är huset försäkrat mot fel, ta del av villkoren i försäkringen. Certifierade besiktningsmän kan du hitta på dessa sajter:
Handelskamrarna i Sverige
Svenska Byggingenjörers Riksförbund
Villaägarnas riksförbund

En oberoende värdering av huset är även att rekommendera. På sbab.se hittar du tips på värderingsmän.

Sök värderare

7. Budgivningen Budgivningen kan vara öppen och rak, men också ett spel med okända kort. Be mäklaren redovisa hur budgivningen går till. Du har inte rätt att få veta vilka andra som bjuder på huset. Har du noggrant räknat hur högt du kan gå i en budgivning, kan du vid behov ta ett snabbt beslut.

8. Skriv kontrakt Unikt för fastighetsköp är att muntliga avtal inte gäller juridiskt. Både du och säljaren kan alltså dra sig ur affären fram till den punkt där båda skrivit på kontraktet. Det räcker inte med kvitto över betald handpenning. Se till att alla detaljer du kommit överens om muntligt med säljaren verkligen skrivs in i kontraktet.

    Vanligt är att köparen i samband med kontraktsskrivningen betalar en handpenning på 10 procent av köpesumman och resten på tillträdesdagen. Annat kan förstås överenskommas.

    Tvister är ofta komplicerade. Vid tvist är ett rådgivningssamtal hos advokat att rekommendera. Om ett dolt fel är allvarligt och du vill häva köpet eller yrka på prisreduktion, kan du stämma säljaren inom ett år från tillträdet av villan. Har säljaren uppenbart lurat dig, kan du stämma säljaren även efter längre tid.

    Observera att mäklaren har personligt ansvar och är skyldig att teckna ansvarsförsäkring.

9. Bolån Behöver du låna pengar för att finansiera villaköpet? Du har säkert redan i ett tidigt läge av köpprocessen funderat hur mycket du behöver låna samt räknat på dina lånekostnader.

    SBAB lånar ut pengar mot säkerhet i din bostad. Bostadens köpeskilling belånar vi upp till 90 %, efter att vi bedömt köpeskillingens rimlighet. Lånet delas upp i bottenlån och topplån. Bottenlån har den största säkerheten i huset och innebär en lägre risk för långivaren. Därför är bottenlåneräntan också lägre än toppräntan.

På sbab.se kan du jämföra SBAB:s räntor med bankernas. Du kan ansöka om lån direkt på sajten.
Läs mer om SBAB:s villalån
Jämför med bankerna
Ansök om lån

10. Erövra ditt hus När du väl flyttar in, se till att verkligen erövra ditt hus. Gör planer, ge dig själv tid att fundera över hur ditt liv ska fungera på bästa sätt i huset. Känn efter vad som gör att du kan trivas i din nya miljö. Gå på upptäcktsfärd i området. Gläds åt ditt hus!

Andra bra sajter när du köper hus:

Villaprisernas utveckling
På VärderingsDatas sajt kan du se hur villapriserna har utvecklats. VärderingsData har i samarbete med Aftonbladet tagit fram tjänsten BoPriset – en småhusguide, där du kan se de tre senaste månadernas försäljningar.
VärderingsData

På Lantmäteriets sajt hittar du ”Fastighetsbarometern” som visar utförlig statistik för villors prisförändringar.

Lantmäteriets ”Prisbarometer”

Ett urval vad tidningarna skriver om bostadsmarknaden och rådande prisutveckling hittar du på sbab.se.

Media om bostadsmarknaden

Rådgivning vid köp och lån
Konsumenternas bankbyrå har bra information för dig som undrar över bolån. På Konkurrensverkets sajt hittar du nyttiga råd när du ska köpa villa.

Konsumenternas bankbyrå

Konsumentverket

Försäkringar
På Konsumenternas Försäkringsbyrås sajt kan du jämför olika villaförsäkringar mot varandra. På sajten hittar du också frågor & svar om villaförsäkringar.

Konsumenternas Försäkringsbyrå

Om du vill klaga
På Fastighetsmäklarnämndens sajt kan du läsa om din rätt som köpare av villa. Fastighetsmäklarnämnden har ett register över fastighetsmäklare. De tar också emot anmälningar om du tycker att mäklaren missköter sig.

Fastighetsmäklarnämnden

Konsumentråd från mäklarnas branschorganisationer
På Mäklarsamfundets och Fastighetsmäklarförbundets sajter kan du hitta bra råd när du ska köpa villa.

Mäklarsamfundet

Pionjärerna

Storkamp Media
20 år

Heimkär och vidfälo

Nördar

Att välja ledare

Att förändra världen

Mobiltelefonins pionjärer

Äventyret människan

 
 
Mötet
En lysande historia
Det gömda berget
Nordisk kust
Istid
Långtidsfrisk
Aderton kommentarer om ledarskap
Att välja ledare
Planera dig fri
Kampen om kraften
Leva, leda
Med mänskliga mått
Respekt
Toffe och hans vänner
Den lyckliga nationen
Att förändra världen
Carl David Skogman
Äventyret människan
Det goda mötet
Pionjärerna
Livspuzzlet
Pionjärerna i Videdal
Domedagsklockan
Nördar
Heimkär och vidfälo
vidfälo och heimkär
Toffe och hans tal
Elsystemkrisen
Eirik Granqvist
SVERIGE:
Storkamp Media Ab
Solsa 418 Charlottendal, 149 91 Nynäshamn
tel 070-2668748
E-post: storkamp@storkamp.com
FINLAND:
Storkamp Media Ab
Litensvägen 143, 68570 Larsmo
tel 050-3792997