Det är ju huvudlöst, sa pappa

Erik Granqvist memoarerEirik Granqvist, född 1944 i Nykarleby, har en helt unik levnadshistoria. Som tonåring gav han sig i väg – mot föräldrarnas vilja – för lärlingskap vid Zoologiska museet i Helsingfors och snart för studier vid olika lärosäten i Europa. Efter konservatorsexamen i Bremen och anställningar vid de naturhistoriska museerna i Orléans och Bergen återkom Eirik som chefskonservator till Helsingfors och Zoologiska museet, där han revolutionerade sättet att arbeta.

Levande, observant och humoristiskt tar Eirik läsaren med in i överraskande händelseförlopp. Nitton år gammal ger han sig i väg på en äventyrlig motorcykelfärd till Jugoslavien. Följande år på väg till Marocko bryter motorcykeln ihop på den franska landsbygden – ett år senare är han gift med dottern till en lokal jordbrukare. Som konservator företar han dramatiska insamlings- och jaktresor till bland annat Botswana, Niger och Alaska, alltid med geväret och kameran i beredskap. På familjen Ahlströms säte i Norrmark lär Eirik under många jakter känna bergsråd och ministrar.

Naturen och djuren är de områden som intresserar Eirik mer än något annat. Som mycket ung lär han sig skjuta änder med Graftongevär och jaga fiskar med harpun. Senare ska hans älg från Esse göra succé i Frankrikes museivärld. På Eiriks 40-årsdag i Alaska är höjdpunkten en köttsoppa gjord på en 36 000 år gammal infrusen bisonoxe.

Eirik Granqvists memoarer är späckade med fotografier, som med AI-teknik kunnat ges ett häpnadsväckande djup. För människor intresserade av natur, jakt och samtidshistoria är Eiriks iakttagelseförmåga och berättarhumör en rik källa till både lärdom och nöje. Förord är skrivet av zoologiprofessorn Kristian Donner.

Boken finns tillgänglig i bokhandelssystemet. Den kan beställas till rabatterat pris på storkamp@storkamp.com.

Läs avsnittet om den förskräcklige Snömannen här.

Pionjärerna

Storkamp Media
25 år

Heimkär och vidfälo

Nördar

Att välja ledare

Att förändra världen

Mobiltelefonins pionjärer

Äventyret människan

 
 
Mötet
En lysande historia
Det gömda berget
Nordisk kust
Istid
Långtidsfrisk
Aderton kommentarer om ledarskap
Att välja ledare
Planera dig fri
Kampen om kraften
Leva, leda
Med mänskliga mått
Respekt
Toffe och hans vänner
Den lyckliga nationen
Att förändra världen
Carl David Skogman
Äventyret människan
Det goda mötet
Pionjärerna
Livspuzzlet
Pionjärerna i Videdal
Domedagsklockan
Nördar
Heimkär och vidfälo
vidfälo och heimkär
Toffe och hans tal
Elsystemkrisen
Eirik Granqvist
Storkamp Media Ab
storkamp@storkamp.com
+46 70 2668748
+358 50 3792997