Absolutisten Toffe

ToffeToffe har konsekvent varit absolutist. Ingen vet hur det började och ingen kan minnas att Toffe någonsin skulle ha gett en förklaring. ”Det har alltid besvärat oss lite att vi inte vet varför”, säger hans skol- och studiekamrat Peter Wetterstein. Historierna kring Toffes absolutism är många och upprepar sig ibland likt vandringssägner.

Lennart von Wendt, en annan skolkamrat: ”När vi var unga var det inte samma supande som i dag. Särskilt i gymnasiet var det ganska begränsat. Men Toffe gjorde tidigt fullständigt klart att han aldrig skulle dricka alkohol. Vi försökte ofta lura i honom sprit. Men han hade en otrolig näsa för det. Vi lyckades aldrig.”

Peter Wetterstein: ”Vi försökte på allt sätt få Toffe i fördärvet. Juridikstudierna var tunga, det var mycket att läsa, så när vi klarat en tent brukade vi ordna en fest. Toffe drack alltid Jaffa, en gång skaffade vi en injektionsnål som gjorde att vi kunde injicera sprit ner i lemonaden genom korken. Det som gick fel var att det blev dödstyst i sällskapet när han till sist tog tag i flaskan för att öppna den. Toffe misstänkte omedelbart att något skumt var på gång. Hade vi varit nyktrare själva och inte låtsats om flaskan, hade vi kanske lyckats. Vi försökte samma trick också senare, men vi klarade det aldrig.”

Ändå var Toffe respekterad också i detta. Han gjorde aldrig gjort någon sak av alkoholen och hade inga synpunkter på att andra drack. Han har genom åren också generöst ställt upp som fyllekusk. Peter skaffade under studietiden en Saab, och Toffe skjutsade efter fester gärna sina vänner hem i bilen. ”Toffe var genom hela studietiden en viktig och betrodd person”, säger Peter Wetterstein.

Samtidigt säger alla samma sak om Toffe att han är lika mycket med i festen som andra även fast han inte dricker alkohol. Ju mera livligt sällskapet blir, desto livligare blir Toffe. ”Ju mer vi dricker, desto gladare blir Toffe”, är en formulering som går igen med vissa nyanser gällande adjektivet.

Länge försökte vännerna hitta olika sätt att skämta om saken. ”När Toffe som SU-ordförande från 1970 blev nödgad att börja övernatta i Helsingfors, försökte vi sprida ut rykten i Åbo om att han nog drack sprit när han var bortrest. I Helsingfors sa vi tvärtom att han drack sprit i smyg hemma i Åbo. Men de där ryktena föll till sist ganska platt till marken”, säger Pär Stenbäck.

Toffes syskon och Christer Hummelstedt har trots allt en möjlig förklaring till Toffes hållning. ”Vid pappas fyrtioårsdag [1953, då Toffe var fem år gammal] bjöds på rödvin. Vi barn blev bjudna på vin som var välutspätt med vatten. Ingen av oss tyckte om det, framför allt inte Toffe”, säger Björn Taxell.

Läs avsnittet ”Toffe som egenföretagare”

Pionjärerna

Storkamp Media
25 år

Heimkär och vidfälo

Nördar

Att välja ledare

Att förändra världen

Mobiltelefonins pionjärer

Äventyret människan

 
 
Mötet
En lysande historia
Det gömda berget
Nordisk kust
Istid
Långtidsfrisk
Aderton kommentarer om ledarskap
Att välja ledare
Planera dig fri
Kampen om kraften
Leva, leda
Med mänskliga mått
Respekt
Toffe och hans vänner
Den lyckliga nationen
Att förändra världen
Carl David Skogman
Äventyret människan
Det goda mötet
Pionjärerna
Livspuzzlet
Pionjärerna i Videdal
Domedagsklockan
Nördar
Heimkär och vidfälo
vidfälo och heimkär
Toffe och hans tal
Elsystemkrisen
Eirik Granqvist
Storkamp Media Ab
storkamp@storkamp.com
+46 70 2668748
+358 50 3792997