Det gömda berget

Att lyckas med det omöjliga

Johan på toppenHidden Peak i Karakorum gör skäl för sitt namn. Berget hör till de minst kända och mest svårtillgängliga av jordens 8000-meterstoppar. Många klättrare ligger kvar uppe på berget, fastfrusna i isen. Den svenska Hidden Peak-expeditionen är väl förberedd. Men naturkrafterna är starkare än människan. När Johan Åkerström och Magnus Rydén överraskas av stormen på 7300 meters höjd, har de mänskligt sett inte en chans att överleva.

Det gömda berget är en berättelse om kamp på liv och död på grund av stormar, laviner och den extrema höjden. Det är också en berättelse med stor psykologisk dramatik – vad händer när människor förlorar allt mer av sitt omdöme? Varför gör människor så farliga saker? Varför blir de elaka mot varandra? Vad driver dem? Hur är det möjligt att några trots allt verkligen lyckas?

Målet för den svenska Hidden Peak-expeditionen var att få åtminstone en av deltagarna upp till toppen. Klättringen skulle göras utan hjälp av bärare eller extra syrgas. Den utmaning de stod inför hör till det mest extrema som människor kan klara.

Lärdomarna från Hidden Peak-projektet är av stort allmänt intresse. De redovisas i ett särskilt kapitel i bokens sista del. Boken innehåller ett stort antal magnifika färgbilder från Himalaya.

Läsarkommentarer

”Det gömda berget” berättar om de oändliga gömda resurser som finns inom oss alla och om livet som en spiral som faktiskt vindlar sig uppåt. För den som har kraft nog att låta sig ledsagas av en dröm – och mod nog att slänga handväskan eller portföljen – är detta en handbok i det som den grekiske författaren Nikos Kazantzakis kallade ”den eviga vandringen uppåt”. – Anna Mannil, översättare, Luxemburg”Jag sträckläste boken omedelbart – det gick helt enkelt inte att sluta. Sådana där gånger slås man av hur futtigt ens eget liv känns!” – Tommy Olin, banktjänsteman, Finland ”Stort tack för en stark läsupplevelse av det gömda berget! Sträckläste, fint upplagt med alla detaljer i förberedelserna och porträtten av de olika deltagarna…. Härligt att ligga i en ombonad soffa med katten på magen och läsa om dessa förfärliga utmaningar!” – Karin Neuschütz, författare, Järna
Utgivare: Hidden Peak AB. Boken kostar 295 kr inkl. moms + porto. Du kan beställa den på mejladressen storkamp@storkamp.com.Författarna: Svenolof Karlsson har tidigare skrivit om bland annat äventyr på havet (Nordisk kust. Folk och farkoster från Kvarken till Grönland) och om isupplevelser (Istid. Hotellet vid världens ände). Medförfattare och medicinsk kommentator är expeditionsläkaren, med. dr Stefan Blomberg.

Vill du läsa mer? Här kan du läsa ett reportage om Johan Åkerström och Magnus Rydén, de två klättrare som besegrade Hidden Peak.

Pionjärerna

Storkamp Media
20 år

Heimkär och vidfälo

Nördar

Att välja ledare

Att förändra världen

Mobiltelefonins pionjärer

Äventyret människan

 
 
Mötet
En lysande historia
Det gömda berget
Nordisk kust
Istid
Långtidsfrisk
Aderton kommentarer om ledarskap
Att välja ledare
Planera dig fri
Kampen om kraften
Leva, leda
Med mänskliga mått
Respekt
Toffe och hans vänner
Den lyckliga nationen
Att förändra världen
Carl David Skogman
Äventyret människan
Det goda mötet
Pionjärerna
Livspuzzlet
Pionjärerna i Videdal
Domedagsklockan
Nördar
Heimkär och vidfälo
vidfälo och heimkär
Toffe och hans tal
Elsystemkrisen
Eirik Granqvist
SVERIGE:
Storkamp Media Ab
Solsa 418 Charlottendal, 149 91 Nynäshamn
tel 070-2668748
E-post: storkamp@storkamp.com
FINLAND:
Storkamp Media Ab
Litensvägen 143, 68570 Larsmo
tel 050-3792997